Uitgaande pendel

 
  Het pendelonderzoek van de PWE beperkt zich tot Gelderse bedrijven. Er kan alleen inzicht gegeven worden waar de mensen vandaan komen die in Gelderland werken. In de provincies Overijssel, Utrecht, Flevoland, Zuid Holland en Limburg zijn in 2009/2010 vergelijkbare pendelonderzoeken gehouden. De informatie van deze onderzoeken is op gemeenteniveau gekoppeld aan die van de PWE. Hierdoor is het mogelijk geworden een groot deel van de uitgaande pendel in beeld te brengen. Zo is bekend hoeveel mensen er in Arnhem werken en uit Utrecht komen maar ook het omgekeerd is bekend. Met name voor regio’s als Food Valley, Noord Veluwe kan nu goed inzichtelijk gemaakt worden wat de interactie is met aanliggende gebieden buiten Gelderland.

Per gemeente is nu naast een overzicht van gemeenten inkomende pendel ook een overzicht beschikbaar van uitgaande pendel.

De koppeling van de pendelgegevens van de provincies heeft geleid tot een grote intergemeentelijke pendel matrix waarin alle gemeenten van Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht, Zuid Holland en Limburg zijn uitgezet tegen alle Nederlandse gemeenten.

Download hier verantwoording pendelmatris Midden-Nederland